A profitéhség húzza az inflációt? 2023/1

Kategória: 

Az alábbiakban összefoglaljuk, milyen új tartalmak kerültek fel az oldalunkra az előző héten.

1) A cikkünkben a max-effect részvénypiaci jelenséggel foglalkozunk. Megbeszéljük a hatást, szó lesz arról, hogyan mutatták ki, illetve a témához kapcsolódóan kitérek azokra az összefüggésekre, melyek összefüggésbe hozhatók a jövőbeni részvénypiaci hozammal, és melyek mögött statisztikailag szignifikáns kutatások állnak. Téma:

  • Kutatások a részvénypiaci, tőzsdei trendekkel kapcsolatban
  • Short-term reversal hatás a tőzsdéken
  • Momentum-hatás a tőzsdéken
  • Long-term reversal hatás a tőzsdéken
  • Max-effect a részvénypiacokon, tőzsdéken

Részletek: Mit jelent a max-effect a tőzsdén?

2) A legutóbbi MNB sajtótájékoztatón Virág Barnabás az MNB alelnöke egy új tényezőt, a „profit húzta inflációt” nevezte meg, mely összefüggésbe hozható (több más tényező mellett) a magas inflációval. Cikkünkben megbeszéljük, hogy mit jelent ez a fogalom, és szó lesz arról is, hogy miért alakulhat ki, illetve milyen hatása van az inflációra. Témáink:

  • Mit jelent a profit húzta, profit vezette infláció?
  • Mi állhat a profit húzta/vezette infláció hátterében?
  • A profit húzta infláció mértéke évtizedes csúcson van
  • Mikor szűnik meg a profit húzta infláció?

Részletek: Profit húzta infláció: Mit jelent? Miért probléma?

3) Az alábbiakban összegyűjtöm, és megbeszéljük azokat a tényezőket, melyeket újságírók, gazdaságpolitikusok, elemzők az infláció okaként jelöltek meg az elmúlt hónapokban. A fenti tényezők hatásainak megértésével vélhetően az olvasói is követni tudja majd az infláció alakulását leginkább befolyásoló tényezőket a 2023-as évben.

Részletek: Ki a hibás az inflációért? 13 ok a 2022-2023-as év inflációjára

4) A 2021-es év tőzsdei szárnyalása után kevesen kérdőjelezik meg, hogy a tőzsdék szárnyalását a pénznyomtatás okozta. Cikkünkben áttekintjük azokat a kutatásokat, melyek megpróbálták kimutatni a pénznyomtatás és a tőzsdei hozamok közötti kapcsolatot. Témáink:

  • A tőzsdék szárnyalását a pénznyomtatás okozza?
  • A pénzmennyiség növekedésének jelentős része technikai jellegű
  • Miért emelkednek a tőzsdék a pénznyomtatás hatására?
  • Bizonyítékok a pénznyomtatás és a tőzsdei hozamok kapcsolatára
  • Megkérdőjelezhetők a fenti vizsgálatok?
  • Hosszú távon nincs jelentősége a pénznyomtatásnak
  • Alacsony kamatok világában másképp döntenek a befektetők?
  • Pénznyomtatás időszakában másként döntenek a befektetők

Részletek: Pénznyomtatás miatt szárnyalnak a tőzsdék?

5) A tőzsdei kereskedők, részvénypiaci befektetők gyakran futnak bele abba a problémába, hogy a múltbeli adatokon visszatesztelt, megfigyelt összefüggések a jövőben rosszabb eredményt hoznak. Ennek a problémának számos oka van, kezdve azzal, hogy a múltbeli adatokat önkényesen manipuláljuk, például kizárunk bizonyos időszakot/terméket a vizsgálatból, de előfordulhat az is, hogy a stratégia paramétereit úgy változtatjuk, hogy csak a vizsgált szűkebb időszakon ad jó eredményt, máskor, más adatokon már nem. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy léteznek olyan összefüggések, stratégiák, melyek már 150 évvel ezelőtt is eredményesek voltak a részvénypiacon. Ezekről fogunk beszélni cikkünkben.

Részletek: Ezek a befektetési módszerek már 150 éve működnek?

6) A dumb money-t gyakran nevezik buta pénznek, de szebben kifejezve az átlagos befektető, a háztartások befektetési lépéseit fedi le a fogalom. Ismert tőzsdei közhelyek egyike, hogy az átlagos befektető drágán vásárol, és olcsón ad el, így a tőzsdei emelkedés csúcspontját ott kell keresni, ahol az átlagos befektetők, a háztartások nagyon sok részvényt birtokolnak. A kérdés ezek után az, hogy van-e bármiféle bizonyíték arra, hogy az átlagos befektetők részvényvásárlási szokásai összefüggésbe hozhatók a jövőbeni hozammal. Cikkünkben megnézzük, hogyan lehet a háztartások részvénykitettségét követni, szó lesz azokról a tanulmányokról, melyek megvizsgálták az összefüggés megbízhatóságát. Témáink:

  • Mit csinál a tőzsdén a dumb money?
  • A háztartások részvénykitettsége miért fontos?
  • A háztartások részvénykitettsége és a jövőbeni hozamok kapcsolata

Részletek: Van összefüggés a háziasszonyok és a részvénypiac jövőbeni hozama között?

7) Könyvajánló: 360 oldalon, 40 témában beszéljük meg a tőzsde, a pénzügyek és befektetés területének legfontosabb tévhiteit, tényeit. A Hogyan NE tévedj a pénzügyekben című könyvnek elsődlegesen az a célja, hogy bemutassa az olvasó számára, miért tévedünk a pénzügyekben, a befektetések világában. Megismerjük azokat a kognitív torzításokat, előítéleteket, tévhiteket, tesztelési hibákat, manipulációkat, melyek nagyban felelősek a hibás befektetési döntésekért, és vélhetően az okokat felderítve, az olvasó hasznára lehetnek a leírtak abban, hogy a pénzügyi tudása fejlődjön, a jövőbeni befektetési döntései javuljanak. Nézd meg a tematikát itt!

8) Alapvetően kezdő tőzsdei kereskedőknek szól az alábbi írás, melyben azt vizsgáljuk meg, hogy milyen adatok, információk, összefüggések, stratégiák alapján fektetik be pénzüket a kereskedők rövid és hosszabb időtávon. Megnézzük, hogy ezek az összefüggések, módszerek mennyire megbízhatóak, lehetséges-e manipulálni ezeket a visszateszteléseket, ha igen, akkor milyen módszerekkel. Végül pedig arról is szó lesz, hogyan lehet a különböző ismert összefüggéseket a gyakorlatba ültetni.

Részletek: Létezik működőképes módszer, stratégia a tőzsdén?

9) Befektetők széles köre gondolja azt, hogy a professzionális befektetők, az intézményi befektetők részvényvásárlásait érdemes követni, mert az okos pénz hozzáértő módon fekteti be az ügyfelek pénzét. Ugyanakkor a témában készült vizsgálatokból egyáltalán nem ez a kép rajzolódik ki, sőt egy 2020 őszén megjelent átfogó kutatás a fentiek ellenkezőjét mutatta ki, azaz az intézményi befektetők által vásárolt részvények és a részvények jövőbeni hozama között negatív a kapcsolat. A cikkünkben ennek a vizsgálatnak a részleteit beszéljük meg. Témáink:

  • Mi az az okos pénz?
  • Érdemes követni az okos pénz lépéseit?
  • Piaci szereplők viselkedése és a jósolható folyamatok..
  • Kutatások az okos pénz részvényvásárlása és a jövőbeni hozammal kapcsolatban
  • Nem érdemes követni az okos pénzt?
  • A Long-Term Institutional Trades and the Cross-Section of Returns című vizsgálat eredményei

Részletek: Okos pénz a tőzsdén: Mégsem érdemes követni az intézményi befektetőket?

10) Tőzsdei kereskedők széles köre vásárolja meg egy-egy, vagy néhány társaság részvényeit különböző elemzésekre, pénzügyi adatokra alapozva. Azonban ezek az adatok különböző módszerekkel szépíthetők, beállíthatók úgy, hogy azokból téves következtetéseket vonjunk le, így nem árt, ha bizonyos összefüggésekkel tisztában van a tőzsdén kereskedő. Ezek az információk segíthetnek abban, hogy valós képet kapjunk egy tőzsdei társaság helyzetéről. A fentiekre tekintettel, most bemutatok néhány olyan módszert, melyet számtalanszor tapasztalhatunk, hogy alkalmaznak tőzsdei társaságok, és ezek javítják az eredményeket, de csak papíron. Hozzátenném ehhez, hogy az esetek többségében ezek nem szándékos manipulációk, hanem a vállalati struktúra, a jutalmazási, fizetési rendszer, a tőkepiacok működésének a következménye.

Részletek: Milyen módszerekkel „szépítik” az eredményeket a társaságok?

11) A fejlett országok népessége öregszik. Számos gazdasági változást várnak az elemzők ebből kifolyólag. Például az öregedő népesség hatással lehet a kamatokra, az inflációra, a tőzsdei hozamokra. Emellett pedig egyre népszerűbbek az olyan tematikus befektetések, melyek a demográfiai változásokat használják ki a befektetés során. Cikkünkben megnézzük, hogy az öregedő népesség milyen hatást gyakorol a kamatokra, az inflációra, a tőzsdei hozamokra, és szó lesz a demográfiai változásokra fókuszáló tematikus befektetésekről is. T

Részletek: Demográfiai változások: Mi lesz a tőzsdékkel?

Legújabb Prémium tartalmaink

Már három száznál is több olyan tartalom érhető el oldalunkon, melyek a tőzsdei kereskedéssel, részvénypiaci befektetéssel kapcsolatban hasznos összefüggésekre világítanak rá, és melyekről magyar forrásból nem, vagy csak elvétve tájékozódhatsz. Ezekhez az előadásokhoz/cikkekhez csak előfizetőink férhetnek hozzá (részletek itt). Legújabb tartalmaink:

Rövidtávon, napon belül szeretnél kereskedni részvényekkel, devizákkal?

  • Nézd meg, milyen stratégiákkal kereskedünk, napon belül (daytrade).
  • Megbeszéljük, hogyan lehet megtanulni a kereskedést.
  • Kitérünk arra is, hogy milyen problémákkal szembesülnek a kezdő kereskedők.
  • A 15 perces előadást itt érheted el!

A részvénypiaci, napon túli kereskedés érdekel?

  • Nézd meg, hogyan kereskedünk részvényekkel, napon túl (swingtrade).
  • Megbeszéljük, mit csinálj az árfolyam jóslás helyett.
  • Arra is kitérünk, hogy mivel rendelkezik a nyereséges kereskedők 87%-a.
  • A 20 perces előadást itt éred el!

Felkészült befektető szeretnél lenni?

Ha kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban, hozzá szeretnél szólni a témához, csatlakozz facebook csoportunkhoz ide kattintva!

Tanfolyamaink:

Új tartalmak