Kamatérzékeny részvények: Mit kell tudnod róluk részvényvásárlás előtt?

A kamatérzékeny részvények olyan iparágakban, szektorokban találhatók, melyek jellemzője, hogy a  jegybanki alapkamat változására a többi részvényhez képest erőteljesebben reagálnak. Mivel  a globális kamatkörnyezet (lásd a növekvő inflációval kapcsolatos írásunkat) változóban van, így részvényvásárlás előtt nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mely iparágakat, szektorokat érinthet érzékenyebben a kamatváltozás. A bejegyzésünkben tehát  a részvényvásárlás előtt állóknak nyújtanék segítséget, megbeszéljük, melyek azok az iparágak, szektorok, amik a kamatemelés nyertesei, és vesztesei lehetnek.

Részvényvásárlás és a kamatkörnyezet

A részvénypiaci összefüggéseket tárgyaló (Részvénypiac alakulása és a gazdasági összefüggések) bejegyzésünkben megbeszéltük, hogy a magas kamat alapvetően rossz a részvénypiac számára, míg az alacsony kamatok kedveznek a vállalatoknak, így a részvénypiac számára előnyös. Az út azonban az alacsony kamatoktól a magas kamatokig hosszú, a jegybankok jellemzően kisebb lépésekben, lépcsőzetesen emelnek. Ez a fokozatosság annak a jele, hogy a gazdaság jó állapotban van. Tehát az emelkedő kamatkörnyezet arra utal, hogy a gazdaság jó állapotban van, míg a csökkenő kamatok a gazdasági folyamatok mögötti problémákat sejtenek. Az alábbi képen a Fed irányadó kamata alakulása látható.

Fed alapkamat alakulása

forrás: https://tradingeconomics.com

Részvényvásárlás szempontjából  a fenti általános összefüggések mellett érdemes azzal is tisztában lenni, hogy egyes iparágak érzékenyebbek a kamatváltozásra, nagyobb negatív hatásra számíthatunk egy magasabb kamatkörnyezetben. Ennek fordítottja pedig, amikor a társaság számára kedvező a magas kamat. Az alábbiakban tehát azokat az iparágakat tekintjük át, melyekre a kamat változása az átlagosnál nagyobb hatást gyakorol.

Iparágak, szektorok, melyek nyertesei lehetnek egy magasabb kamatkörnyezetnek

A magas kamatszint egyik nagy nyertes a bankszektor lehet, ugyanis az emelkedő kamatokkal a kamatmarzs (betéti kamat és a hitel kamat különbsége) növekedése társaság profitját is növeli. Az Egyesült Államok tőzsdéin a pénzügyi szektorban több ezer társaságot találunk, azonban a pénzügyi szektoron belül is vannak eltérések, iparágak, melyekre nem hat pozitívan a magas kamatszint. Részvényvásárlási szempontból tehát a következő iparágak lehetnek érdekesek:

  • Money Center Banks
  • Asset Management
  • Investment Brokerage
  • Regional Banks

A bankok általában rövid távra jutnak pénzhez (betétek rövid lejáratúak), de hosszú távra hitelezik ki az összeget, így a hosszú távú kamatok emelkedése az ideális a bankok számára. Ekkor növekszik meg a kamatmarzs, ezzel együtt a bank profitja. A bankok mellett a biztosító társaságok is jól teljesíthetnek a magasabb kamatkörnyezetben, így részvényvásárlás szempontjából érdekes lehetőségeket találunk a biztosítási iparágakban is. Itt is igaz, hogy minél magasabb a kamat, annál nagyobb a profitja a biztosító társaságnak. Mivel ezek a társaságok nagyon sok kötvényt tartanak a portfóliójukban, így magasabb kamatkörnyezetben több a bevételük a kötvényeken.  A biztosító társaságokat a property & casualty insurance iparágban találjuk.

A pénzügyi szektorban történő részvényvásárlás során mindenképpen figyeljünk arra, hogy az amerikai tőzsdéken számos külföldi bank és pénzügyi szolgáltató részvényei is elérhetők. Azonban ezek  a társaságok nem az USA-ban működnek, hanem a világ más pontjain, ahol más lehet a kamatkörnyezet, így tehát a társaságok esetében a működésük helyén kell vizsgálnunk a kamatkörnyezetet.

A pénzügyi szektorok kívül a kis kapitalizációval rendelkező társaságok is szóba jöhetnek részvényvásárlás során, ugyanis a small cap kategóriában található cégek nagy része az országon belül értékesít, így az erősödő gazdaság pozitívan érinti ezeket a cégeket is.  Itt azonban nem árt az óvatosság, mivel a small cap kategóriában levő cégek gyakran túlárazottak.

Iparágak, szektorok, melyek vesztesei lehetnek a magas kamatkörnyezetnek

A  magas kamatok alapvetően nem kedveznek a magas osztalékhozamot fizető részvényeknek, ugyanis  a befektetők azt tapasztalják, hogy a kötvénypiacon, vagy banki betétekkel is elérhető ugyanaz a hozam, mint az osztalékkal, de kisebb kockázat mellett. Emiatt pedig kevesebben tartják a magas osztalékhozam miatt a részvényeket. A magas kamatok vesztesei lehetnek tehát azok az iparágak, melyekre jellemző a magas osztalékhozam. Ilyen cégek a REIT társaságok (REIT részvények, befektetések előnyei,buktatók), melyek profilja az ingatlan hasznosítás és a profit nagy részét osztalékként kifizetik. Gyakran nevezik a REIT részvényeket kötvényhelyettesítő részvénynek a stabil osztalékfizetés miatt.

Érdemes átgondolni részvényvásárlás előtt, hogy közmű társaságok megfelelő befektetési lehetőségek lesznek-e, ugyanis ezek a cégek is kifizetik a profit jelentős részét, és magas osztalékhozam jellemzi ezeket a cégeket. De magas osztalékot fizetnek az energia iparban működő cégek, az ún. MLP formában (MLP részvények) működő társaságok is. A REIT társaságokat a pénzügyi szektoron belül találjuk 7 iparágba besorolva:

  • Diversified
  • Healthcare Facilities
  • Hotel/Motel
  • Industrial
  • Office
  • Residential
  • Retail

A közmű szolgáltatók pedig egy külön szektorban a Utilities alatt találhatók meg.

Építőipar

A magas osztalékot fizető részvények mellett az építőipari társaságok részvényei is érzékenyen reagálhatnak a magasabb kamatokra. Itt ugyanis az a probléma, hogy a magasabb kamatok együtt járnak a magasabb hitelkamatokkal is, így a hitelfelvétel lecsökken, ezzel együtt pedig az új lakások építése is visszaeshet. Ez pedig már érezhető lesz a lakásépítéssel, lakásberendezéssel kapcsolatos cégek eredményein is. Építőiparhoz tartozó iparágak:

  • Home Furnishing
  • Home Furnishing stores
  • Home Iprovement stores
  • Homebuilders

Eladósodott cégek

Az alacsony kamatkörnyezetben a hiteleket felvevő, kötvényeket kibocsátó cégek gyorsan tudtak növekedni, fejlődni, így a profit is növekszik, azonban ha magasabb kamatkörnyezet alakul ki, akkor a nagyobb adóssággal rendelkező cégek profitja csökkenhet, ugyanis a hitelek törlesztésével kapcsolatos költségek nőnek. A nagyobb adósságot általában nem abszolút értékben fejezzük ki, hanem a társaság saját tőkéjéhez viszonyítjuk. Általános vélekedés ha a saját tőke 1-2 szeresét meghaladja a társaság adóssága, akkor ez már magas eladósodottságnak számít. Az alábbi képen az aktuálisan legjobban eladósodott cégeket láthatjuk. A táblázatban piros téglalappal jelölt oszlopban látjuk az adósság és a saját tőke arányát, az első helyen levő 559 tehát azt jelenti, hogy a társaságnak 559-szer nagyobb az adóssága, mint a saját tőkéje. Egy jól működő cég esetében 1 alatti a mutató.

részvényvásárlás

Továbbiak:

Ha kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban, hozzá szeretnél szólni a témához, csatlakozz facebook csoportunkhoz ide kattintva!

Tanfolyamaink:

Új tartalmak