Legújabb cikkeink, új előadások 2023/26

Kategória: 

Az alábbiakban összefoglaljuk, milyen új tartalmak kerültek fel az oldalunkra az előző héten.

0) Előadások:

1) Az elmúlt évben egyre több hír/cikk foglalkozott a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt hatásaival, jellemzően a negatív hatásokat kiemelve. A témával kapcsolatban három, a közelmúltban megjelent tanulmányt beszélünk meg. Ezekből képet kaphatunk arról, hogy a mesterséges intelligenciának milyen várható munkaerőpiacra gyakorolt hatásai lehetnek. Témáink:

  • Mit tudunk eddig a mesterséges intelligenciáról?
  • Milliók veszítik el az állásukat?
  • Átfogó vizsgálatok 16 európai országban

Részletek: Tényleg elveszi az AI a munkánkat? Az adatok mást mutatnak..

2) Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy a befektetési alapok ügyletkötéseinek figyelése többletinformációt hordoz. Most egy újabb vizsgálat tett hasonló megállapításokat, és a befektetési alapok ügyletkötései és a részvénypiac jövőbeni hozama között tudott negatív kapcsolatot kimutatni. Rövid bevezetőnk után ennek a tanulmánynak a részleteit beszéljük meg. Témáink:

  • Mit tudunk a befektetési alapokról?
  • A befektetési alapok általában túlárazott részvényeket vásárolnak
  • A halmozott alfa negatívan jelzi előre a tőzsdei hozamokat

Részletek: Befektetési alapok túlárazott részvényeket vásárolnak

3) Nemcsak külföldön, hanem hazánkban is heves vita tárgya, hogy ki/mi a felelős az előző évek magasba szökő inflációjáért. A témával kapcsolatos új vizsgálat a gazdaságpolitika és a költségvetési hiány jelentőségét emelte ki, és arra a megállapításra jutott, hogy a 2020-2022 időszakban megugró költségvetési hiányok 40-50 százaléka az infláció árán/útján lett megfinanszírozva. Cikkünkben a költségvetési hiány és az infláció kapcsolatát nézzük meg. Témáink:

  • A magas infláció okai?
  • A fiskális árszint-elmélet megszületése
  • Az infláció és a költségvetési hiány kapcsolata 2000 előtt
  • Az infláció és a költségvetési hiány 2020-2022 időszakában

Részletek: A gazdaságpolitikusok okozták az inflációt 2022-2023-ban?

3) Könyvajánló: 360 oldalon, 40 témában beszéljük meg a tőzsde, a pénzügyek és befektetés területének legfontosabb tévhiteit, tényeit. A Hogyan NE tévedj a pénzügyekben című könyvnek elsődlegesen az a célja, hogy bemutassa az olvasó számára, miért tévedünk a pénzügyekben, a befektetések világában. Megismerjük azokat a kognitív torzításokat, előítéleteket, tévhiteket, tesztelési hibákat, manipulációkat, melyek nagyban felelősek a hibás befektetési döntésekért, és vélhetően az okokat felderítve, az olvasó hasznára lehetnek a leírtak abban, hogy a pénzügyi tudása fejlődjön, a jövőbeni befektetési döntései javuljanak. Nézd meg a tematikát itt!

4) Korábbi kutatásokból tudni lehet, hogy a technikai elemzés egyes eszközei bizonyos piacokon, bizonyos körülmények között magasabb megbízhatósággal használhatók. A témával kapcsolatos új vizsgálat a népszerű technikai jelek előrejelző képességét vizsgálta meg bizonytalan és nyugodt piaci körülmények között, és jelentős eltérést találtak a két helyzetben a technikai előrejelzés megbízhatóságával összefüggésben. Témáink:

  • Mikor működik jobban a technikai elemzés?
  • A technikai elemzés és a jövőbeni hozam előre jelzése

Részletek: A technikai elemzés jelzései megbízhatóbbak nyugodt piaci körülmények között

5) Cikkünkben a kritpoeszközök egyik típusával, az ICO tokenekkel foglalkozunk. A témával kapcsolatos új vizsgálat megpróbálta felderíteni, hogy melyek a sikeres ICO kibocsátás legfontosabb tényezői. Ennek részleteit beszéljük meg. Cikkünkben az alábbi hallgatói felvetést is megpróbáljuk megválaszolni:

„Leginkább az új coinok/tokenek piaci bevezetése előtti-, majd a későbbi, hosszú távú potenciálja (annak valós értékének) felmérése lenne a legfontosabb. Úgy hallottam van ezekre alkalmas webes felület, illetve nyilvános a projektek "white paper"-je, tulajdonosi szerkezete, aktuális-, ill. maximális összpiaci kibocsátási számuk..”

Témáink:

  • Mit jelent az ICO?
  • Az ICO és a csalások
  • A sikeres ICO-k tényezői
  • Az ICO sikeréhez a fentiek kevésnek bizonyulhatnak
  • A sztorialapú befektetés problémái

Részletek: Hogyan találj meg egy sikeres kriptoeszközt, ICO-t?

6) Cikkünkben a gázárak és az infláció és az ipari termelés közötti kapcsolatot vizsgáljuk meg. A témával kapcsolatos új tanulmány ugyanis jelentős különbséget talált az olajár- és a gázár- sokkokat követő infláció között. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem sok értelme van az 1980-as évek olajár-sokk eseményével összehasonlítani a jelenlegi helyzetet, és sajnos ez azt is jelentheti, hogy az infláció jövőben lefutása is eltérhet attól, amire a szakértők előzetesen számítanak. Témáink:

  • Miért állítjuk párhuzamba a jelenlegi helyzetet a 80-as évekkel?
  • Miért kezelhető nehezen az olaj és a gáz árának változása?
  • Miért kezelhető nehezen az olaj és a gáz árának változása?
  • Miért hat másképp a gáz árának változása?

Részletek: Gázár drágulás nagyobb inflációt, gazdasági visszaesést okoz

7) Néhány hete jelent meg az SP Global oldalán, hogy az aktívan kezelt befektetési alapok 98,6 százaléka nem volt képes arra (10 éves időtávon), hogy az 500 legnagyobb amerikai társaság osztalékfizető részvényeiből faék egyszerűséggel összeállított portfólióját megverje. A hír egy újabb adalék ahhoz, hogy az osztalékrészvények jó befektetés célpontot jelentenek, érdemes a befektetőnek osztalékrészvényekben gondolkodni, azonban ez nem feltétlenül igaz. Cikkünkben arról beszélünk, hogy a fentiek ellenére miért ne az osztalékrészvényekre fókuszáljunk. Témánk:

  • Az osztalékrészvények és az aktív vagyonkezelők
  • Az osztalékrészvények magasabb jövőbeni hozama
  • A magasabb hozamért nem feltétlenül az osztalék a felelős

Részletek: Az osztalékportfóliók sikerének titka nem az osztalékban rejlik..

 

Ha kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban, hozzá szeretnél szólni a témához, csatlakozz facebook csoportunkhoz ide kattintva!

Tanfolyamaink:

Új tartalmak

please do NOT follow this link